Thursday, March 22, 2007

V.Alecsandri - actualitatea dramaturgului

Mai este sau nu actual Vasile Alecsandri? Se mai gasesc cititori ai operelor sale? In ce masura elevii prefera sa ii citeasca operele comparativ cu autorii contemporani?
Asta am vrea sa aflam de la cititorii blogului.
In opinia mea, nu mai este actual acest autor. Odata cu trecerea timpului, totul din jur a evoluat, inclusiv literatura si gusturile oamenilor in materie de lectura. Acest autor mai este amintit doar in scoala, unde ne este impus sa ii citim operele. Noile aparitii in materie de carti sunt mult mai atragatoare si mai interesante fata de operele pasoptistilor care au subiecte invechite, limbaj incarcat de arhaisme. De asemena, mesajul textului este destul de dificil de inteles din cauza distantei temporale (1940-2007).
In schimb, consider ca scrierile acestui autor pot fi readuse la "viata" prin punerea lor in scena. De exemplu, ciclul Chiritelor a avut un mare succes si in momentul primei aparitii si saptamana trecuta. Punerea in scena implica si anumite aspecte mai...moderne care sporesc apetitul fata de opera lui Vasile Alecsandri; de exemplu, tinuta veche dar vorbirea cu un usor accent schimbat se imbina si dau un efect atragator piesei de teatru. Vizionarea piesei "Chirita in provintie" m-a impresionat, si mi-a deschis pofta de lectura. Am observat pe scena cateva mici gesturi pe care le omisesem cand am citit prima data cartea, fapt care m-a trimis din nou in paginile citite neglijent dar care acum au capatat atentia cuvenita. Dupa relecturare am realizat ca de fapt mesajul nu era cel pe care il crezusem eu initial, ci era ceva mult mai profund.
Sunt curioasa de unde a avut regizoru O. Lazarescu atat de mult curaj incat a pus in scena aceasta piesa?
Consider insa ca nu ar fi foarte greu sa incepem cu totii sa ii urmam exemplul, deoarece ar trebui sa contribuim si noi, tinerii, la viata culturala a orasului. am putea sa ajutam oamenii de cultura ai Iasukui prin mai multe activitati: sa facem cunoscute orele si locurile in care vor avea loc anumite evenimente culturale in randul tuturor tinerilor si varstnicilor deopotriva, sa ajutam materia, sa ajutam la organizarea acestor evenimente...sunt multe de facut.
De aceea fac apel la toate persoanele care citesc acest articol sa incerce macar cat de cat de acum sa pretuiasac/iubeasca si sa intretina viata culturala a iasului.
Va multumesc!